This page looks plain and unstyled because you're using a non-standard compliant browser. To see it in its best form, please upgrade to a browser that supports web standards. It's free and painless.

Onima koji nam mnogo znace

    Ovo je jedna od onih tuznih noci. Noc kada se secam. Pre nekoliko godina, u ovim trenucima, ostao sam bez majke. Znam, reci cete, to je veoma licno. Jeste, najlicnije sto moze. I najtuznije. Zato bih i voleo da procitate ovaj tekst, koji sam i ja pre dve godine procitao na jednom blogu.
    U to vreme ne samo da nisam imao svoj blog, vec sam o blogovima i inace vrlo malo znao. Zato i nisam odgovorio osobi koja je, nekim sasvim slicnim povodom kao sto je bio moj, tekst napisala. Ali, zato sam ga sacuvao. Dirnuo me je i voleo bih da ga podelim sa vama.

 (Dalje)

Autor markos99, 31 Jul 2013 00:15 | Generalna | Dodaj komentar (16) | Permalink | Trekbekovi (0)

Olimpijske igre zavrsene

U Pekingu su svecano zatvorene 29. Olimpijske igre - spektakularnim gasenjem olimpijske vatre i, naravno, vatrometom * Domacin jubilarnih Olimpijskih igara kroz cetiri godine bice London

„Prošli smo dug put od odluke iz jula 20001. godine da Olimpijske igre dovedemo u Kinu, ali nema nikaakve sumnje da smo doneli pravu odluku", rekao je predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Žak Rog.
Vatromet, lampioni, svetleći bicikli, još jedan defile sportista, te na kraju ovacije oko 90.000 gledalaca predstavniku Londona Dejvidu Bekamu, označili su kraj Igara, koje su prema svim ocenama organizovane „fantastično", obzirom da je organizator potrošio do sada nezamislivih 40 milijardi dolara u, u raznim fazama, angažovao bezmalo milion volontera.
Zatvaranje je pratio i senzacionalan vatromet, ispaljivan sa više od 1.800 lokacija u kineskoj prestonici.
Medalje na Igrama u Pekingu osvojili su sportisti iz rekordnih 87 zemalja. Oboreno je više od 40 svetskih i 120 olimpijskih rekorda, a glavne zvezde bili su američki plivač Majkl Felps koji je osvojio osam zlatnih medalja i fenomenalni sprinter sa Jamajke Usain Bolt sa tri zlata uz jednako toliko svetskih rekorda.
Sportisti iz Srbije osvojili su tri medalje, plivač Milorad Čavić srebrnu na 100 metara delfin te teniser Novak Đoković i vaterpolisti bronze.
Najuspešnija nacija bili su domaćini Kinezi, koji su osvojili ukupno 100 medalja, od čega čak 51 zlatnu, Amerikanci sa 110 medalja, ali i „svega" 36 zlatnih i Rusi sa 72 odličja, uz 23 zlata.
Grčka, posle punih 20 godina, nije uspela da se dokopa ni jedne zlatne medalje, a „podbacili" su Mađari, Rumuni i Bugari. Slovenci osvojili rekordnih pet medalja. Hrvati bez zlata, ali kući donose pet medalja.
Takmičilo se ukupno 10.708 sportista.
Olimpijske igre u Pekingu oborile su sijaset rekorda, tako je sportska nadmetanja širom sveta posmatralo oko 4,4 milijarde gledalaca, prodato je oko sedam miliona karata, sportiste i posetioce obezbeđivalo je ukupno 100.000 vojnika i policajaca.

 Tri medalje za Srbiju

Sportisti Srbije osvojili su tri medalje na Olimpijskim igrama u Pekingu, prvim na kojima nastupaju samostalno još od 1912.

Srebrnu medalju za našu selekciju izborio je plivač Milorad Čavić u disciplini 100 metara delfin. Bronzane medalje pripale su teniseru Novaku Đokoviću u muškom singlu i vaterpolo reprezentaciji. Po broju medalja Srbija deli 62. mesto sa Austrijom i Irskom. Naša selekcija je tako ponovila učinak iz Barselone 1992, kada pravo nastupa nismo imali u ekipnim sportovima, a sve tri medalje su doneli strelci. Poslednji put slabiji učinak u medaljama neka od naših reprezentacija ostvarila je 1936, kada su sportisti Kraljevine Jugoslavije osvojili samo jedno srebro.
U odnosu na Atinu 2004, kada je Srbija nastupala zajedno sa Crnom Gorom, povećan je broj medalja, ali su obe osvojene pre četiri godine bile srebrne.

Sportisti Kine daleko najuspešniji


Sportisti iz Kine učešće na Olimpijskim igrama u Pekingu završili su sa najviše zlatnih medalja. Kinezi su u 25 sportova osvojili 51 zlato, što je najviše od 1988. godine kada ih je tadašnji Sovjetski Savez u Seulu sakupio 55. Prve zlatne olimpijske medalje Kina je dobila u jedrenju, odbojci na pesku i hokeju na travi.

Olimpijske igre u Pekingu takodje su i prve posle 1936. godine na kojima najviše zlatnih medalja nisu osvojili američki ili ruski, odnosno sportisti Sojvetskog saveza.
Prethodni put, 1936. godine, u Berlinu, sportisti tada nacističke Nemačkete nadmašili su te dve sportske velesile. Takmičari iz SAD osvojili su u Pekingu 36 zlatnih medalja i prvi put od 1992. godine nisu bili najuspešniji na Olimpijskim igrama.

Autor markos99, 24 Avgust 2008 21:26 | Generalna | Dodaj komentar (0) | Permalink | Trekbekovi (0)

RRA: Smena Cekica i Vasica

Docekasmo i to! Savet Republičke radiodifuzne agencije smenio je predsednika Nenada Cekića i njegovog zamenika Aleksandra Vasića, i na njihova mesta izabrao vladiku Porfirija i Gorana Karadžića, prenosi RTS.

Oglasima u listu ''Politika'', predsednik Saveta Republičke radiodifuzne agencije dr Nenad Cekić prvo je uputio a zatim poništio je javni poziv za predlaganje kandidata za članove Upravnog odbora RTS-a.

Pritisak pravnih stručanjaka i medija, javno neslaganje članova RRA, otpor novinara i sindikata RTS-a, doveo je do poništavanja javnog poziva.
Fantomski oglas, takođe sa potpisom Cekića, pojavio se mimo zakona, protivno predviđenoj proceduri odlučivanja u Savetu i tri godine pre nego što je istekao mandat postojećem UO RTS-a.
U međuvremenu, stručne službe RTS-a zatražile su od najviših sudskih instanci ocenu ustavnosti i zakonitosti postupka predsednika Saveta RRA.

Trista cuda

Autor markos99, 29 Jul 2008 13:29 | Generalna | Dodaj komentar (0) | Permalink | Trekbekovi (0)

Na vest o hapsenju Karadzica

Akcijom srpskih sluzbi bezbednosti lociran i uhapsen Radova Karadzic  *  Prema nezvaničnim informacijama, Karadžić je uhapšen u centralnoj Beogradskoj opštini Vračaru * MUP je saopstio da nije ucestvovao u hapsenju * Karadzic ce biti saslusan tokom noci * Slavlje na ulicama Sarajeva, Srbija jos uvek u soku * Supruga Ljiljana: Sad bar znam da je ziv! * Uhapsena grupa mladica okupljenih na Trgu republike u Beogradu, 30-50 pripadnika Obraza trenutno je ispred Specijalnog suda, situacija pod kontrolom

 Integralni tekst saopštenja iz Pres službe predesednika Srbije glasi:
"Savet za nacionalnu bezbednost Republike Srbije saopštio je da je večeras akcijom srpskih službi bezbednosti lociran i lišen slobode haški optuženik Radovan Karadžić. Karadžić je priveden istražnom sudiji Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, u skladu sa Zakonom o saradnji sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju".
Karadžić se od 1996. krije, a poslednji put je viđen i fotografisan u Han-Pijesku jula 1996. godine. Potom je za Karadžićem raspisana međunarodna poternica.
Haški tribunal je u više navrata navodi da ima podatke da je Karadžić u Srbiji bar povremeno, a da je 2004. bio i u Beogradu.
Iz Haškog tribunala takođe su stizale naznake da hapšenje Radovana Karadžića nije direktna obaveza Srbije, već da je to pre svega Ratko Mladić, za koga se pouzdano tvrdi da je u Srbiji.

 (Dalje)

Autor markos99, 21 Jul 2008 23:57 | Generalna | Dodaj komentar (3) | Permalink | Trekbekovi (0)

Powered by blog.rs
Valid XHTML 1.0 Strict - Valid CSS