This page looks plain and unstyled because you're using a non-standard compliant browser. To see it in its best form, please upgrade to a browser that supports web standards. It's free and painless.

OBAVEZNO POGLEDATI: Razresena velika tajna Interneta!

Ovo obavezno morate da vidite!
Kao sto nesto nize mozete da procitate, Internet upravo slavi 15 godina postojanja. Naravno, danas smo u prilici da koristimo mnoge njegove inovirane blagodeti, kakvih u prvo vreme (pa i doskora) nije bilo. Pogledajte, zato, klip koji ce vas podsetiti na vreme dobrih starih modema (iskreno, u Srbiji se jos i te kako koriste)... i vise od toga, demistifikovace jednu od velikih Interent misterija - kako smo modemom dobijali internet konekciju i otkuda oni neoprijatni zvuci koji su tom prilikom stizali iz nasih kompjutera?
Kao sto vec rekosmo OBAVEZNO pogledati! A ne bi bilo lose ni da prokomentarisete...
 
Inace, danas su tri dupla slova Ve (www) najčešće kucani red slova na svetu. A pre tacno 15 godina, začeta je svetska globalna mreža danas poznatija kao - internet, bez kojeg je život postao nezamisliv. Dakle, Internet ovih dana slavi lepu godisnjicu, pa - cestitamo rodjendan!

Krajem 80-ih su britanski fizičar Tim Berners i Belgijanac Robert Kajo u evropskom istraživačkom centru CERN došli na ideju da stvore mrežu informacija koja bi pokrivala ceo svet. Internet je već postojao. Njime su bili povezani naučnici širom sveta ali, kako nam kaže Robert Kajo: „Bio nam je potreban jedinstven standard. Postojali su podaci koji su bili međunarodno dostupni ali je njima bio potreban terminal, šifra i moralo je da se plaća. Sve je bilo komplikovano."
Naučnicima je bilo jasno s kakvim izazovima se suočavaju. Trebalo je konačno pronaći zajednički sistem za razmenu podataka. Godine 1989. Berners je počeo da piše potrebne programe koji su korisnicima omogućavali da bez komplikovanih komandi idu od teksta do teksta. Uz pomoć brauzera mogli su da se čitaju tekstovi sa udaljenih servera. Naravno da je i ranije bilo sličnih ideja, ali: "Novina je bila jednostavnost u upotrebi. Sada ste mogli vrlo jednostavno da nađete neku stranicu. Mogli ste da čitate šta hoćete. Kliknete i link vas vodi dalje. Mogli ste da se krećete po ogromnom univerzumu dokumenata."
Godine 1993. dakle tačno pre 15 godina CERN je softver WWW postavio u mrežu. Sa jednim kopirajtom - svima dostupan i besplatan.
I, sudeci prema danasnjim iskustvima i navikama - neizbezan!

Autor markos99, 11 Maj 2008 21:16 | HUMOR | Dodaj komentar (1) | Permalink | Trekbekovi (0)

VIDEO TEST: Nokia N96

Dovoljno je reci da Nokija N96 svojim specifikacijama nadmašuje sve telefone na tržištu, sa ugrađenim TV tunerom, podrškom za sve vrste povezivanja, odlicnom 5 megapikselnom kamerom, mnogo memorije, GPS-om i brojnim drugim funkcijama...
Ekipa Mobilemaga napravila je video prezentaciju koja dovoljno govori. Pogledajte!

Autor markos99, 11 Maj 2008 12:19 | Mobilni telefoni | Dodaj komentar (0) | Permalink | Trekbekovi (0)

INTERNET: Prvacici u školi gledaju pornice

Iz susedstva prenosimo pisanje zagrebackog T-portala:

„Djevojčica Lucija zgrozila je svoju majku kada ju je obavijestila da prvašići iz jedne zagrebačke osnovne škole za vrijeme produženog boravka u učionici informatike gledaju pornografiju na Internetu. Unatoč tome što djecu u svakom trenutku nadgleda učitelj to očito nije dovoljno budući da računala ne posjeduju nikakvu zaštitu koja bi djeci onemogućila pristup takvim sadržajima. Neka djeca bila su toliko istraumatizirana snimkama seksa da su izjavila kako nikad ne žele odrasti, a škola je Lucijinom razredu ukinila povlastice korištenja računala. Ostali prvašići i dalje mogu "uživati" u scenama seksa budući da računala i dalje nisu zaštićena."

 

Autor markos99, 10 Maj 2008 23:33 | INTERNET | Dodaj komentar (0) | Permalink | Trekbekovi (0)

PREUZMITE: Nova finalna verzija Service Pack 3


Windows XP Service Pack 3 pompozno je predstavljen prošle nedelje, a posle uočenih problema, Microsoftu je trebalo samo nedelju dana da ih ispravi i da predstavi sada stvarno finalnu verziju najnovijeg paketa zakrpa. Finalnu verziju možete preuzeti ovde (342 MB) , a novosti koje donosi nova verzija možete pročitati ovde. (monitor.hr)

Autor markos99, 10 Maj 2008 23:18 | SOFTVER | Dodaj komentar (0) | Permalink | Trekbekovi (0)

Dobrodoslica


TEHNOLOGIJA: GPS stare skole

Dobrodosli! Evo mesta na kome cemo razmenjivati informacije i price o IT, softveru i hardveru, internetu, mobilnoj telefoniji, uz mnogo "digitalne zabave". Za pocetak, toplo preporucujem da posetite moj stari blog na adresi http://tristacuda.blogspot.com/

Na njemu sam se potrudio da smestim mnostvo interaktivnih sadrzaja, pa bih zaista voleo da saznam vase misljenje, posebno u ondosu na ovaj blog na koji cu poceti da premestam sadrzaje i objavljujem nove. 

 

Autor markos99, 10 Maj 2008 23:01 | HUMOR | Dodaj komentar (0) | Permalink | Trekbekovi (0)

«Prethodni   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Powered by blog.rs
Valid XHTML 1.0 Strict - Valid CSS