This page looks plain and unstyled because you're using a non-standard compliant browser. To see it in its best form, please upgrade to a browser that supports web standards. It's free and painless.

OBAVEZNO POGLEDATI: Razresena velika tajna Interneta!

Ovo obavezno morate da vidite!
Kao sto nesto nize mozete da procitate, Internet upravo slavi 15 godina postojanja. Naravno, danas smo u prilici da koristimo mnoge njegove inovirane blagodeti, kakvih u prvo vreme (pa i doskora) nije bilo. Pogledajte, zato, klip koji ce vas podsetiti na vreme dobrih starih modema (iskreno, u Srbiji se jos i te kako koriste)... i vise od toga, demistifikovace jednu od velikih Interent misterija - kako smo modemom dobijali internet konekciju i otkuda oni neoprijatni zvuci koji su tom prilikom stizali iz nasih kompjutera?
Kao sto vec rekosmo OBAVEZNO pogledati! A ne bi bilo lose ni da prokomentarisete...
 
Inace, danas su tri dupla slova Ve (www) najčešće kucani red slova na svetu. A pre tacno 15 godina, začeta je svetska globalna mreža danas poznatija kao - internet, bez kojeg je život postao nezamisliv. Dakle, Internet ovih dana slavi lepu godisnjicu, pa - cestitamo rodjendan!

Krajem 80-ih su britanski fizičar Tim Berners i Belgijanac Robert Kajo u evropskom istraživačkom centru CERN došli na ideju da stvore mrežu informacija koja bi pokrivala ceo svet. Internet je već postojao. Njime su bili povezani naučnici širom sveta ali, kako nam kaže Robert Kajo: „Bio nam je potreban jedinstven standard. Postojali su podaci koji su bili međunarodno dostupni ali je njima bio potreban terminal, šifra i moralo je da se plaća. Sve je bilo komplikovano."
Naučnicima je bilo jasno s kakvim izazovima se suočavaju. Trebalo je konačno pronaći zajednički sistem za razmenu podataka. Godine 1989. Berners je počeo da piše potrebne programe koji su korisnicima omogućavali da bez komplikovanih komandi idu od teksta do teksta. Uz pomoć brauzera mogli su da se čitaju tekstovi sa udaljenih servera. Naravno da je i ranije bilo sličnih ideja, ali: "Novina je bila jednostavnost u upotrebi. Sada ste mogli vrlo jednostavno da nađete neku stranicu. Mogli ste da čitate šta hoćete. Kliknete i link vas vodi dalje. Mogli ste da se krećete po ogromnom univerzumu dokumenata."
Godine 1993. dakle tačno pre 15 godina CERN je softver WWW postavio u mrežu. Sa jednim kopirajtom - svima dostupan i besplatan.
I, sudeci prema danasnjim iskustvima i navikama - neizbezan!

Autor markos99, 11 Maj 2008 21:16 | HUMOR | Dodaj komentar (1) | Permalink | Trekbekovi (0)

VIDEO TEST: Nokia N96

Dovoljno je reci da Nokija N96 svojim specifikacijama nadmašuje sve telefone na tržištu, sa ugrađenim TV tunerom, podrškom za sve vrste povezivanja, odlicnom 5 megapikselnom kamerom, mnogo memorije, GPS-om i brojnim drugim funkcijama...
Ekipa Mobilemaga napravila je video prezentaciju koja dovoljno govori. Pogledajte!

Autor markos99, 11 Maj 2008 12:19 | Mobilni telefoni | Dodaj komentar (0) | Permalink | Trekbekovi (0)

Powered by blog.rs
Valid XHTML 1.0 Strict - Valid CSS