This page looks plain and unstyled because you're using a non-standard compliant browser. To see it in its best form, please upgrade to a browser that supports web standards. It's free and painless.

Evrovizija na Internetu

Te 1982.godine jedina nemačka pobednica Evrovizije imala je svega 17 godina - Nikol (Nicole)
 
Takmičenje za Pesmu evrovizije ili Eurosong kako ga danas najčešće nazivaju, televizijski je projekat javnih servisa zemalja članica Evropske radio-difuzne unije (EBU).

Evrovizija je nastala po ugledu na čuveni muzički festival u San Remu. Ideja je zaživela 1956.godine i od tada se svake godine odigrava u onoj državi čiji je predstavnik na poslednjem takmičenju pobedio.

 

Prva pobednica, Lys Assia (1956.godina)Prva pobednica, Lys Assia (1956.godina)

U prvobitnoj verziji Evrovizijsko takmičenje ili Grand pri imao je sedam zemalja-učesnika, ali se broj iz godine u godinu sve do današnjeg dana povećavao. U istoriji održavanja Evrovizije posebno se navodi da se za učešće na takmičenju od tadašnjih socijalističkih zemalja prijavila jedino Jugoslavija, koja je prvi i poslednji put pobedila, nešto pre raspada, 1989.godine. Jugoslaviju je u Luganu, gde je Takmičenje za Pesmu evrovizije i začeto, te godine predstavljala grupa Riva.

Kako se broj zemalja-učesnica povećavao, menjala su se i pravila igre. Ali sistem bodovanja je ostao isti: posle osmice i dan danas se dodeljuju, 10, a zatim i 12 bodova. Godine 1996. rukovodstvo Evropske radio-difuzne unije donosi odluku da će ubuduće nezavisno od plasmana pravo na učešće u finalu uvek imati četiri zemlje-članice koje finansijski najviše pomažu organizaciju Eurosonga. Čuvenu „Veliku četvorku“ čine Nemačka, Francuska, V.Britanija i Španija. Iako je to pravilo trebalo da važi i za Italijane, oni su 1994.godine odustali od učešća na takmičenju (izuzev 1997.godine).

 

Celine Dion (1989.)Celine Dion (1989.)

Na nemačkom govornom području Evrovizija je održana već koliko 1957.godine iz studija Hesenske televizije u Frankfurtu na Majni. Godine 1967. zahvaljući pobedi Uda Jirgensa Grand pri se odigrava u Austriji. Švajcarska se još jednom našla u ulozi domaćina, upravo 1989.godine, kada je pobedila Jugoslavija.

Najuspešnija zemlja-učesnica i dalje je Irska sa sedam pobeda. Za najuspešnijeg izvođača važi takođe Irac, Džoni Logan koji je u dva navrata pobedio. Doduše njegova kompozicija iz 1992.godine takođe je Irskoj donela pobedu. Nemci su do sada pobedili samo jednom, zahvaljujući Nikol Zajbert iz Sarbrikena i šlager numeri „Ein bisschen Frieden“ – 1982.godine.

 

ABBA (1974.)  ABBA (1974.)

Na 50. revijalnom Eurosongu, za najbolju evrovizijsku kompoziciju proglašena je kultna kompozicija kasnije svetski slavnog švedskog pop kvarteta ABBA – „Waterloo“. Takođe jedna od značajnijih Evrovizija bilo je takmičenje iz 1969.godina, kada su zbog istog broja bodova proglašena četiri pobednika (Francuska, V.Britanija, Holandija i Španija).

Noviju istoriju Evrovizijskog takmičenja pišu ipak novije zemlje - učesnice. Zbog očigledne dominacije brojnih država nastalih raspadom bivšeg Sovjetskog Saveza i bivše Jugoslavije, EBU se još jednom odlučuje na promenu pravila i to nakon pobede srpskog predstavnika Marije Šerifović, 2007.godine u Helsinkiju.

Korisni ESC linkovi
    O ESC-u iz prve ruke!

 

 

Autor markos99, 13 Maj 2008 23:19 | INTERNET | Dodaj komentar (2) | Permalink | Trekbekovi (0)

South Park: Dan kada je nestao internet

U nedavno emiovanoj epizodi kontroverznog crtaća South Park celi svet je ostao bez interneta, a među ljudima je nastao haos. Stanov tata nije mogao započeti jutro gledanjem pornića, njegova majka nije mogla pogledati e-mailove pa su se zaputili i kod suseda ne bi li se poslužili internetom. Ali internet je nestao, surova stvarnost pogodila ih je kad su najmanje očekivali. Verovali su da će odgovor dati televizijske vesti, ali ni one bez interneta nisu znale zašto je on nestao.

Zanimljiva horor panična priča tvoraca South Parka ni ovog puta nije ostavila publiku zakinutu za dobri stari crni humor.

Autor markos99, 13 Maj 2008 18:51 | HUMOR, INTERNET | Dodaj komentar (9) | Permalink | Trekbekovi (0)

Prijatelji stari gde ste?

 
 
 
 "Mozda cemo biti sasvim stari
Kad se jednog dana sretnemo kraj pruge
Na kolosjeku dugom mladosti nase
S obje strane naseg dela“

Ovi nadahnuti stihovi otvaraju Forum Bilten ORA SFRJ - leksikon mitologije Omladinskih Radnih Akcija. Podeljen je na nekoliko osnovnih podforuma – ORA, Trasa, Naselje, Priznanja, Prijatelji stari gde ste..., od kojih svaki cine brojne rubrike tipa: Akcija koju pamtim, Moja najdraza brigada, Pojam i istorija ORA, Bratimljenje i bratske ORB, Naselja, Pokidane veze, Razni razgovori.
 
Forum je dovoljno dobro struktuiran da nista nije propusteno – tu je prostor za sve vase uspomene i secanja sa radnih akcija, mnostvo zanimljivih i, na srecu, nezaboravljenih podataka i fakata, „obnavljanje gradiva“ vezanog za zuljeve i akcijaske simpatije i ljubavi - velike i male (kao da ima malih ljubavi?!), a da i ne govorimo o onom „Posle silnih traganja, našao/la sam...“ Tu su cak i muzicki i tonski zapisi (ukljucujuci i one u mp3 formatu koje mozete preuzeti), razni arhivirani materijal – jednom recju, Forum je svojevsrno brigadirsko naselje koje odoleva vremenu i koje naseljavaju zaista sjajne osobe koje je potpisnik ovog teksta, kratkim clanstvom na Forumu, tek poceo da upoznaje.
 
U svakom slucaju, preporucujem da prosetate do ovog Foruma, posebno ako ste i sami nekada bili akcijas. Ponovo cete biti u onom starom, dobrom drustvu!

Bilten ORA SFRJ - leksikon mitologije Omladinskih Radnih Akcija
 
Dobrodlica se podrazumeva!

Autor markos99, 13 Maj 2008 01:24 | INTERNET | Dodaj komentar (0) | Permalink | Trekbekovi (0)

Powered by blog.rs
Valid XHTML 1.0 Strict - Valid CSS